Toate Articolele

Cum vopsim acoperisul din tigla metalica sau beton?

Una dintre probleme invelitorilor din tigla, fie ca este din beton, ceramica sau alte materiale, este degradarea aspectului si acoperirea suprafetei cu particule de praf ce se strang in timp si creeaza adevarate depozite solide. In functie de orientarea acoperisului fata de punctele cardinale, sunt situatii cand este dezvoltata o adevarata „gradina” pe acoperis, gasim muschi, iar de aici pana la incoltirea semintelor purtate de vant nu este cale lunga.  Indiferent ca tigla noastra este naturala (fara vopsea), vopsita doar in masa de material sau si la suprafata, aceasta necesita o intretinere minima in conformitate cu specificul locatiei si particularitatile acoperisului.

Celor care au cumparat un tip de tigla metalica ieftina si accesibila, au inceput sa apara probleme, cum ar fi: decolorarea tiglei, aparitia petelor de rugina pe suprafata tiglei metalice. Solutiile pentru rezolvarea acestei probleme ar fi schimbarea tablei de pe acoperis ( varianta costisitoare) sau vopsirea tablei (varianta ieftina si viabila).

Daca ai in plan sa schimbi aspectul acoperisului cu un buget mic, atunci vopsirea acoperisului reprezinta o alternativa convenabila, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al timpului de executie, spre deosebire de inlocuirea tablei.

Se indeparteaza urmele de coroziune de pe suprafata acoperisului cu ajutorul solutiilor destinate indepartarii ruginei, care utilizate impreuna cu procedurile de spalare cu presiune, fac fata cu brio etapei de pregatire a suprafetei acoperisului.

Pentru acoperisurile din tigla ceramica sau beton se vor indeparta toate depozitele de pamant si muschii de pe invelitoare. Suprafata astfel decopertata se va curata cu ajutorul apei sub presiune.

Aplicarea vopselei cu pensula sau cu ajutorul rolei poate dura mult, iar un alt dezavantaj il reprezinta faptul ca distributia vopselei este mai dificil de controlat, spre deosebire de vopsirea prin pulverizare, care asigura o distributie uniforma.

Pentru ca vopsirea acoperisurilor metalice sau din beton sa fie un succes trebuie sa acordam atentie etapei de pregatire a suprafetei si sa alegem produse profesionale de calitate.

Pentru zonele incarcate cu pamant sau licheni putem folosi detergenti ecologici. Lasam detergentul sa actioneze timp de cateva minute dupa care, utilizand aparatul de curatare sub presiune, vom spala acoperisul. Spalarea se va efectua dinspre varf spre jgheaburi pentru a nu permite murdariei sa se depoziteze pe muchiile acoperisului.

Pasul urmator este alegerea procedeului de vopsire si al materialelor. Este foarte important sa alegem o vopsea speciala pentru suprafete metalice sau pentru beton, intrucat are proprietati superioare unei vopsele obisnuite, asigura o durata indelungaata a aspectului acoperisului si nu isi modifica proprietatile sub actiunea factorilor externi.

Modalitatea de aplicare este relativ simpla, dupa curatarea si pregatirea suprafetei tiglei, este necesara aplicarea a doua straturi de vopsea utilizand o pompa airless. Consumul de vopsea se situeaza la circa 0.4-0.5 kg/mp/strat. Este posibila si aplicarea prin pensulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *